Reklama
 
Blog | Edita Jiráková

Maják ruské občanské společnosti

Vloni v hospicu Maják zemřelo 169 nevyléčitelně nemocných dětí. Paliativní péče o nevyléčitelně nemocné, umírání Kolji a odhodlání Lidy Moniavové ilustrují stav občanské společnosti v Rusku. Domov s Majákem nově spustil i projekt doprovázení na konci života v pěstounské domácí péči.

V prosinci se odehrál proces nad Memorialem, ruským osvětovým, historickým a lidskoprávním sdružením, které má být z rozhodnutí soudu zrušeno. Stále je možnost zvrátit situaci v odvolacích řízeních, život Memorialu, neodmyslitelně spojeného s existencí ruské občanské společnosti, se zatím nezastavil.

Děti v péči hospicu Maják (fb Lida Moniava)

Kolja (fb Lida Moniava)

Před pěti dny držela Lida Moniavová v náručí dvanáctiletého chlapce Kolju, když umíral. Moniavová si ho osvojila v roce 2020, do té doby byl jedním z dětí v péči hospicu Domov s Majákem. Byl nevyléčitelně nemocný, umíral. V prosinci 2021 se jeho stav významně zhoršil a od ledna letošního roku byl v kómatu. Domov s Majákem vznikl, aby v Rusku nemusely děti umírat jen v ústavech a nemocnicích. Zakladatelka hospicu Moniavová říká, že Domov s Majákem není místem umírání, ale místem, kde pečují o děti, které sice nečeká dlouhý život, ale každý jeden den toho života, který jim zbývá, se jim snaží udělat co nejkrásnější. Moniavová se také věnuje osvětě a snaží se medializovat témata, o kterých se těžko mluví. Bojuje za dostupnost WC  pro lidi s postižením, za bezbariérovou dopravu, za státní příspěvky na nejrůznější druhy léčby a nebojí se dávat interview o potřebě přebalovat paraplegické pacienty ve veřejném prostoru. S neuvěřitelným citem a láskou vypráví příběhy jednotlivých dětí, slabých, nemocných a umírajících. Díky, nebo možná kvůli tomu, má Moniavová tolik sympatizantů, ale taky kritiků a odpůrců.

Reklama

Stalina podává trestní oznámení na ředitelku hospicu

Dnes Moniavová čelí trestnímu oznámení za to, že Kolja zemřel v tichosti doma v jejím náručí, že ho nenechala převézt do nemocnice, kde by jeho umírání na přístrojích trvalo možná o něco déle. Advokátka, která oznámení na policii 12. ledna učinila, se jmenuje Stalina Gurevičová. V Rusku lze dát dítěti nejrůznější jména, včetně smyšlených, ovšem, když rodiče pojmenují svou dceru po Josifu Stalinovi, je zřejmé, z jakého hodnotového prostředí tato paní pochází. Stalina tvrdí, že takové dítě jako Kolja má být v nemocnici v klidu a rozhodně ho nemají vozit do města, do kavárny, a nedej bože do divadla. A hlavně, jak Stalina uvádí v oznámení, Lída brala Kolju na demonstrace opozičníků. A to je neomluvitelné.

Běda téhle společnosti, jestli to všechno bude zničeno. Kruh se uzavírá

Nobelista Dmitrij Muratov před hospicem (fb Lida Moniava)

Moniavová založila Domov s Majákem jako nadaci, která existuje díky příspěvkům dárců. Loňský nositel Nobelovy ceny míru Dmitrij Muratov, šéfredaktor nezávislého ruského deníku Novaja gazeta, kde pracovala také zavražděná novinářka Anna Politkovskaja, věnoval Majáku část odměny, kterou spolu s Nobelovou cenou dostal. V den vynesení soudního rozsudku nad Memorialem si Moniavová společně se svými kolegy vyrobila transparenty s nápisy „My jsme Memorial“ a „Paměť nelze zlikvidovat“ a symbolicky vyjádřili Memorialu podporu před jeho sídlem.

Domov s Majákem, Memorial, Daruj život, Novaja gazeta, TV Dožď a další neziskové organizace, spolky, sdružení a nezávislá uskupení a média hrají v Rusku nesmírně důležitou roli. To, jak občanská společnost vypadá a v jakém je stavu, je obrovská zásluha a výsledek usilovné práce právě těchto organizací v posledních desetiletích. Dokázaly společnost významně proměnit. „Běda této společnosti, jestli to všechno bude zničeno,“ píše Moniavová.

Neziskový sektor čelí v současné době v Rusku brutálním útokům, nátlaku a šikaně ze strany nejrůznějších státních úřadů i státních sdělovacích prostředků. 29. prosince 2021 ruské soudy rozhodly o rozpuštění Mezinárodního Memorialu i sesterské organizace Lidskoprávní Memorial. V obou případech soudy vyhověly žádostem prokuratury, která obě uskupení viní z porušování zákona o takzvaných „zahraničních agentech“. Zákon o zahraničních agentech, který se týká nejen organizací, ale i fyzických osob, nutí každého, kdo jakkoli spolupracuje se zahraničím označovat sama sebe nálepkou zahraničního agenta. „Zákon o zahraničních agentech je založený na tom, že stát může v jakoukoliv chvíli zastavit činnost jakékoliv organizace. Organizace uznaná za zahraničního agenta si musí předběžně nechat schválit veškeré své programy a ministerstvo spravedlnosti může bez důvodu, bez upřesnění příčin, zakázat jakýkoliv program,“ takto komentoval poslední zpřísnění zákona o zahraničních agentech předseda sdružení Memorial Jan Račinskij v roce 2020.

V prosinci 2021 soud Memorial zrušil. Proti verdiktu nad Memorialem protestuje nejen OSN, ale také Velká Británie, EU včetně Česka i USA a občanský sektor v celém demokratickém světě.

Domov s Majákem se věnuje perinatální paliativní péči, paliativní péči o školní děti a mladé dospělé. Provozuje dobročinný obchod. Realizuje projekt Sny se plní, který plní přání nevyléčitelně nemocným a nově spouští projekt doprovázení v domácí péči. Domov s Majákem je důležitým majákem občanské společnosti v Rusku.

Moniava a její kolegové s transparenty My jsme Memorial (fb Lida Moniava)